”De danske idrætsforbund kunne godt lære noget af Arctivity”

Jane Stiesdal kan godt lide at udfordre sig selv fysisk og prøve nye ting, selv om hun har nedsat syn og spastisk lammelse. Derfor er hun taget med til Arctivity i Norge for at prøve kræfter med blandt andet kajaksejlads og klatring. Og hun mener, at vi i Danmark kan lære noget af nordmændene.

Tekst og foto: Maja Sølvstrøm Jensen

”Jeg er virkelig imponeret over det her sted. De har 50 specialdesignede cykler og instruktører, der ved alt om det, de har egen stald og svømmehal. Der er virkelig et højt niveau, og så er her sindssygt smukt. Og det er selvfølgelig også hyggeligt og sjovt at møde de andre deltagere,” siger Jane om Arctivity.

Arctivity er en sommerbegivenhed, som finder sted på Valsnesfjord Helsesportssenter i Norge. Her kan mennesker med fysisk funktionsnedsættelse prøve kræfter med forskellige aktiviteter med hjælp fra professionelle instruktører og frivillige.

”Det er nogle meget dygtige instruktører, og der er mange af dem, så der er god tid til den enkelte. Vi har næsten fået hjælp en til en. Og det handler ikke kun om at prøve nogle ting, det handler også om at lære noget og få ny viden, som man kan tage med hjem,” siger Jane.

Fra AC-job til kajaksejlads

Og Jane har en vis erfaring, da hun også er meget aktiv hjemme i Danmark, hvor hun blandt andet dyrker hesteridning. Og så har hun faktisk kendt Handicapidrættens Videnscenter i en del år. Det er nemlig en af Videnscentrets jobkonsulenter, der i sin tid hjalp hende med at få bevilget et fleksjob og at finde det job på RUC, som hun havde fra 2011 til 2014.

Hun er nu rykket videre til Roskilde Kommune, hvor hun som projektmedarbejder står for opgaver som tekstforfatning, webarbejde, administrativt arbejde og udformning af spørgeskemaer. Hun er oprindeligt uddannet i kommunikation og geografi. Og så har hun stadig kontakt til Videnscentrets jobkonsulent, som hun af og til drikker kaffe med i Roskilde, hvor de begge bor.

Og nu er hun altså kommet med på Arctivity, hvor hun bruger meget af tiden i en kajak. Hun har da også planer om, at hun skal prøve kræfter med kajakken igen, når hun kommer tilbage til Danmark, så det skal hun hjem og undersøge mulighederne for. Hun mener dog, at vi i Danmark godt kan lære lidt af forholdene på Arctivity.

Det bliver ikke pussenusset

”Jeg synes, det kunne være fedt, hvis man kunne lade sig inspirere af det i Danmark, så det ikke bare bliver en isoleret begivenhed, men at man også kan komme hjem og bruge sin nye viden til noget. De danske idrætsforbund kunne godt lære noget af Arctivity,” mener Jane og fortsætter:

”Ambitionsniveauet er højt her på Arctivity, både når det gælder ressourcer, men også i forhold til hvad man tænker, at deltagerne kan lære. Det er ok, at man bliver presset lidt og kommer til at tippe rundt i kajakken eller vælte på cyklen. Der bliver taget hensyn, men det bliver ikke pussenusset, som det godt kan være tilfældet, når jeg har prøvet noget lignende i Danmark.”

Den høje kvalitet, de mange ressourcer og ikke mindst det smukke landskab smitter da også af på humøret blandt deltagerne, mener Jane:

”Alle er meget åbne, og der er en rigtig god indstilling til tingene, hvor man er tryg ved at afprøve nye ting. Man kan mærke, at alle har lyst til at være her. Der er en rigtig positiv stemning, og jeg håber, at jeg kan tage lidt af den tilgang med hjem.”

Oprettet 02. december 2016