Guide skaber ligeværd på Roskilde Festival

Undgå at tale om og tænke på en person som ”handicappet”. Sådan lød ét af rådene til dette års frivillige på Roskilde Festivals Handi-Camp. For første gang i festivalens historie har de frivillige nemlig fået en guide til, hvordan de kan være med til at skabe en god festivaloplevelse for mennesker med handicap
 

Tekst og foto: Britt Esrom

Roskilde Festival 2018 er netop overstået. Dermed er også den sidste teltpløk i den såkaldte Handi-Camp rykket op af jorden.
 
Det er andet år i træk, at området i det nordvestlige hjørne af festivalen har været indrettet til Handi-Camp – et særligt område for personer med handicap – som resultatet af et samarbejde mellem Roskilde Festivals HandicapService og Handicapidrættens Videnscenter. 

Og som noget helt nyt var fagforbundet FOA også til stede i år på camp’en. Her stod de blandt andet for en frivillig service og daglige aktiviteter i et FOA-telt.

”Med projektet var det vores håb at skabe bedre forhold for personer med handicap, såvel som for handicaphjælpere,” siger Troels Juel, der er projektleder i FOA.

Han understreger, at initiativet alene skal ses som ekstra hjælp til småærinder, og ikke som hjælp til opgaver som personlig pleje eller tunge løft, som handicaphjælpere på overenskomst er ansat til.

Guide til frivillige

FOA’s festivalgruppe bestod af i alt 18 personer. Både frivillige og FOA-ansatte. I forbindelse med de mange nye ansigter på Handi-Camp’en opstod også et ønske om at lave en guide med gode råd til dem, som ellers ikke omgås personer med handicap.

”For os arrangører har det været vigtigt at skabe forhold, der gjorde det nemmere for mennesker med handicap at være festivalgæster. Både i forhold til fysisk tilgængelighed og i forhold til den måde, som frivillige møder personer med handicap på,” siger Anne-Merete Kissow, som er konsulent i Handicapidrættens Videnscenter.

Guiden blev sendt til FOA-folkene forud for festivalen, så de fik mulighed for at indstille sig på at være frivillige på Handi-Camp’en.

Holdning før handling

Guiden, der består af to sider, indeholder ikke kun gode råd. Den forsøger også at få de frivillige til at reflektere over holdningen til festivalgæster med handicap.

For eksempel understreger den, at mennesker med handicap også kan være kærester, jyder, vegetarer og meget andet. Og netop den del af guiden har været vigtig at huske på, fortæller Troels Juel fra FOA.

”Inden festivalen tog vi en snak med alle frivillige for at sikre os, at vi var enige om, hvordan vi skulle møde mennesker med handicap. At et menneske med handicap først og fremmest er et menneske og ikke ”bare” handicappet,” siger han og fortsætter:

”Vi har gerne villet understøtte deres oplevelse af at være her på lige fod med alle andre festivalgæster, som er kommet for at få en god oplevelse.”

’Tal direkte til folk – ikke deres ven eller hjælper,’ lyder ét af rådene, mens et andet råd lyder, at det kan være en god ide at sætte sig ned, når man taler med en person i kørestol, fordi det gør samtalen mere ligeværdig.

Inspireret af britisk koncept

Konsulent Anne-Merete Kissow forklarer, at takt og tone-guiden er inspireret af det britiske koncept ’Attitude is Everything’, der sigter mod bedre musik- og kulturoplevelser for mennesker med handicap.

Hun fortæller også, at det ikke kun er vigtigt, at frivillige arbejder for at gøre festivalen mere tilgængelig for gæster med handicap. 

”Det er mindst lige så vigtigt, at man forstår, hvorfor man foretager de konkrete tiltag, for eksempel i forhold til at gøre madboderne mere tilgængelige for personer med handicap. At det rent faktisk har betydning i et større perspektiv.”

En tanke, der også tyder på at have bundfældet sig hos FOA-folkene. Projektleder Troels Juel siger:

”Ét af rådene er, at man ikke skal hjælpe uden at spørge først, for selvom det måske ikke virker sådan, så kan det sagtens være, at vedkommende har styr på situationen. Hvis man derimod blot går ud fra, at personen har brug for hjælp, så kan hjælpen faktisk være med til at umyndiggøre vedkommende.”

Sidst opdateret 22. august 2018