Kørestolsbasketklub nomineret til handicapidrætspris

Handicapidrættens Videnscenter indstiller Copenhagen Thunderwheels til Kulturministerens Handicapidrætspris 2014.

Opdatering: Desværre blev det ikke Copenhagen Thunderwheels, der vandt prisen. Den gik i stedet til atletikudøveren Daniel Wagner. Tillykke til ham!

Begrundelse

Copenhagen Thunderwheels er den eneste kørestolsbasketballklub på Sjælland. Og den eksisterer kun, fordi nogle ildsjæle stædigt har kæmpet for at fastholde muligheden for at spille kørestolsbasket på Sjælland. En mulighed, der let kunne være forsvundet, hvis ikke det havde været for den store indsats, som flere personer i klubben har lagt for dagen. Stort set på egen hånd har de sørget for træningstider i en hal, for materiale og organisation og for at skaffe en træner.

Copenhagen Thunderwheels har formået at inkludere både spillere på eliteplan og absolut breddespillere – og en hel del indimellem – og har samtidig holdt fast i en stærk solidaritet på tværs af niveau og funktion. Der er plads til alle, der har lyst til at spille kørestolsbasket i Copenhagen Thunderwheels, og alle er lige velkomne, for fællesskab, humør og glæde ved sporten er lige så vigtige elementer som det at vinde.

”Jeg frygter det – og elsker det!”

Gillian føler selv, hun skiller sig ud denne onsdag aften i Grønsdalscentret. Hun er med sine 50 år den ældste spiller til træningen, og hun synes selv, hun er langt dårligere end de andre spillere. Men aldersforskellen og niveauforskellen til trods, deltager hun på lige fod med de 6 andre kørestolsbasketspillere i den 1½ time lange træningssession, der både indeholder køreteknik, afslutningsøvelser, taktisk træning og kampsituationer.

”Jeg frygter at komme her til træning hver eneste gang, fordi jeg er så dårlig, men samtidig elsker jeg det! Det kan godt føles lidt intimiderende at spille sammen med de andre, som er så meget bedre end mig, men det er samtidig rigtig fint, at vi spiller sammen alle sammen. Der er en god sportsånd,” forklarer Gillian, mens hun tager en puster på sidelinien.

Gillian fik en rygmarvskade, da hun som 19 årig arbejde som sygeplejerske i England, hvor hun oprindeligt stammer fra. Et forkert løft resulterede i, at hun fik nedsat førlighed i benene. Hun kan gå med en krykke, men bruger i øvrigt kørestol, når hun skal bevæge sig langt eller på indkøb.

”Tidligere var jeg aldrig sammen med andre med handicap. Men her kan vi dele erfaringer. Jeg beundrer virkelig de andre, fordi de er så dygtige til at spille. At komme her handler altså meget om fællesskab og hygge – men selvfølgelig også om at dyrke motion og være idrætsaktiv,” fortæller hun.

Lige præcis Gillian er et godt eksempel på, at Copenhagen Thunderwheels formår at rumme alle, der har lyst til at spille kørestolsbasketball. På trods af, at der tydeligvis er stor forskel både fysisk, teknisk og taktisk på hende og de bedste spillere, er hun ligeså meget en del af klubben og fællesskabet, som de andre.

Copenhagen Thunderwheels har måttet kæmpe hårdt for at eksistere som idrætstilbud i dag. Især de nuværende frontfigurer, Morten Pedersen og Mikael Andersen har lagt en stor indsats i at stable klubben på benene. I dag ligger Copenhagen Thunderwheels organisatorisk under LAVIA København. Sportskørestolene har klubben fået via støtte fra Tryg-fonden, og klubben sørger selv for at skaffe en træner og koordinere træningstider med Grøndalscentret, hvor den har hjemme.

På baggrund af den store indsats, som en gruppe frivillige yder for at kunne tilbyde – som det eneste sted på Sjælland – kørestolsbasketball, har Handicapidrættens Videnscenter altså indstillet Copenhagen Thunderwheels til Kulturministerens Handicapidrætspris 2014. Prisen uddeles ved det store sports- gallashow 10. januar 2015.

Sidst opdateret 07. december 2016