Ridning giver styrke og livskvalitet

Annie Løbner er 12 år gammel og har redet, siden hun var halvandet år. Annie har dværgvækst, og det betyder, at der er en øget risiko forbundet med ridningen. Men man kan ikke lade sig begrænse af alle tænkelige risici, og samtidig er der store fordele ved ridningen. Det mener både Annie og hendes mor, Britta Løbner.

DSC_0134.JPG

Tekst: Maja Sølvstrøm Jensen

Når Annie skal ride, kræver det nogle tilpasninger. Hun har en specialtilrettet sadel, fordi hendes ben ikke kan nå ned omkring hesten, og hun har brug for hjælp til at lære hesten kommandoer og til praktiske ting som at muge ud i stalden. Britta er derfor med Annie ude i Herslev Rideklub mindst tre gange om ugen.

”Man er nødt til at være engageret som forælder, hvis det skal foregå på lige fod med de andre i klubben. I forhold til selve ridningen er der ikke de store begrænsninger. Annie træner på et almindeligt hold, og de er gode til at rette ind, så hun kan være med,” forklarer Britta og fortsætter:

”Og så er der ting, hun ikke må for mig. Det er for farligt for hende at springe på hesten, fordi hendes nakke er skrøbelig. Annie kan ikke ride ligesom de andre, så hun må finde sin egen måde at gøre tingene på.”

Ridning styrker musklerne

”Det bedste ved rideskolen er, at man får nogle gode venner, som man kan ride og snakke om heste sammen med. Og så er jeg rigtig glad for min hest,” fortæller Annie.

Hun rider på en lille pony ved navn Alca. Ridningen startede allerede, da Annie var halvandet år gammel, hvor hun fik tilbudt ridefysioterapi. Men der gik ikke mange år, før det blev for kedeligt for hende at lade andre trække sig rundt på hesten. Hun ville selv styre. Som seksårig købte hun sin første pony, Pepsi, som hun selv havde sparet op til.

Ridningen giver Annie livskvalitet, men der er også sundhedsmæssige fordele. Mange mennesker med dværgvækst kæmper med smerter i ryg, nakke og ben, og ridningen er med til at styrke de muskler:

”Hvis jeg i lang tid ikke rider, kan jeg mærke, at det gør ondt i min krop. Ridningen gør mig stærkere,” siger Annie.

Kom sig hurtigt efter operation

Det kunne hun mærke, da hun for nyligt fik lavet en benforlængende operation. Det er en operation, som mange mennesker med dværgvækst er igennem som børn, og Annies ben blev forlænget med seks centimeter. Efter operationen kunne lægerne se, at hun kom sig hurtigere end normalt, fordi hun har meget stærke ben.

”De positive sider ved ridningen opvejer helt klart farerne. Vi får nogle gange nogle hug fra andre, som ikke kan forstå, at vi tør at lade Annie ride. Men det nytter ikke at begrænse sit barn på den måde, det handler i stedet om at finde den rigtige pony og omgås den med respekt,” mener Britta.

Annie er faldet af hesten et par gange, og den ene gang forvred hun sin fod. Hun har derfor oplevet frygten for at falde af, men frygten fylder meget mindre end glæden ved at komme på rideskolen.

Annie har lige været tilmeldt sit første stævne, men desværre fik hun mellemørebetændelse og kunne ikke deltage. Hun er dog ikke i tvivl om, at det skal prøves. Annie kender Stinna Tange Kaastrup, som hentede to medaljer med hjem fra de Paralympiske Lege i Rio i år og har besøgt hendes stald. Annies store drøm er derfor en dag selv at deltage i Legene.

Vil du vide mere?

Der findes kun få hundrede mennesker i Danmark med dværgvækst, og det kan være svært at finde specialister på området, som f.eks. kan hjælpe med at finde en sadel, der fungerer. Britta vil derfor gerne hjælpe andre i samme situation, som mangler viden omkring ridning for mennesker med funktionsnedsættelser.

Britta kan kontaktes på britts@outlook.dk

Britta og Annie benytter selv sadelmager Jytte Jensen fra Gredstedbro Rideudstyr, når de skal have tilrettet en sadel. Hun har ifølge Britta et godt øje for, hvad der fungerer for den enkelte. Hende kan du finde oplysninger på her http://www.gredstedbrorideudstyr.com/

Oprettet 02. december 2016