Temadag om idræt for mennesker med autisme og ADHD - opsamling


Tekst: Bo Therkildsen, januar 2014
Foto: Bo Therkildsen og DGI

Fredag den 24. januar var ca. 70 mennesker samlet på Syddansk Universitet til temadag om idræt for mennesker med autisme og ADHD. En temadag, der bød på 6 oplæg fra fagfolk, der har arbejdet med idræt for målgruppen i flere år, og som har gjort sig en række tanker og erfaringer, som de meget gerne deler med andre.

Baggrunden for denne temadag var, at Vi i arrangørgruppen - DGI, UC Nordjylland, SDU og Handicapidrættens Videnscenter - igennem længere tid har mærket et stigende behov og interesse for at lave idrætsaktiviteter for lige netop denne målgruppe af børn, unge og voksne med enten autisme og/eller ADHD. Fordi denne målgruppe ofte oplever store barrierer og udfordringer i forhold til at være idrætsaktive og i øvrigt have et almindeligt hverdagsliv. Derfor har vi hver især igangsat projekter med det formål at støtte op om idræt og bevægelse også for disse mennesker, da vi har erfaring for, at idrætsdeltagelse kan være med til at sikre en mere velfungerende hverdag for mennesker med autisme og ADHD.

Oplæggene

Idræt flytter grænser

Dagens første oplæg stod Anette Bentholm, lektor på fysioterapeutuddannelsen ved UC Nordjylland for. Anette har i sommeren 2013 udgivet bogen Idræt flytter grænser på Handicapidrættens Videnscenters forlag. En bog, der med afsæt i hendes egne oplevelser som mor til en dreng med autisme og hendes erfaring med at oprette et idrætshold for børn med autisme og ADHD, beskriver, hvad der skal til for, at lykkes med at lave idræt - både i skole og fritid - for børn med disse diagnoser.

Anettes oplæg om Idræt flytter grænser kan hentes som pdf-fil her

Projekt FOKUS - ro og koncentration gennem skydeidræt

Ved Annegrete Gohr Månsson, DGI lab. I samarbejde med skoler, kommuner og skytteforeninger, har DGI gennemført et pilotprojekt, hvor børn med ADHD o.l. fik mulighed for at prøver kræfter med skydeidræt i skoletiden. Projektet viste gode resultater i forhold til at øge børnenes koncentration, motivation og humør!

Annegretes oplæg om projekt Fokus kan hentes som pdf-fil her

Annegrete havde inviteret Jens Erik Laulund Skotte - afdelingsleder på Tåsingeskolen, der har været samarbejdspartner i projekt FOKUS, til at fortælle om deres erfaringer med at være med i projektet.

Jens Eriks oplæg om erfaringerne fra Tåsingeskolen kan læses som pdf-fil her

Inklusion af børn med særlige behov i foreningslivet

Ved Merete Schneekloth Søberg, projektleder DGI Storkøbenhavn. DGIs projekt Playon samarbejder med idrætsforeninger om at lave idrætstilbud til børn med bl.a. autisme og ADHD. Nøgleordene er træneruddannelse, forældresamarbejde, aktiviteten i centrum - og frivillighed!

Læs Meretes oplæg om projekt playon som pdf-fil her

Mænd med ADHD

Ved Anne-Merete Kissow, Handicapidrættens Videnscenter. Voksne mænd (+30) med ADHD oplever ofte at befinde sig i et liv i kaos. Handicapidrættens Videnscenter har i løbet af 2013 gennemført et projekt med fokus på aktiviteter og støtte til denne målgruppe - og især arbejdet med kropsaktiviteter, der kan hjælpe mændene med at finde ro i kroppen og retning i deres liv.

Læs Anne-Meretes oplæg om Mænd med ADHD som pdf-fil her

Mindfulness og ADHD

Ved Mette Elmose, adjunkt ved SDU. Målrettede mindfulness programmer har igennem lang tid vist sig effektive for personer med forskellige lidelser som stress, smerte, depression og spiseforstyrrelser. I dette oplæg giver Mette Elmose et overblik over den aktuelle forskning af mindfulness i forhold til personer med ADHD og autisme.

Læs Mettes oplæg om Mindfulness som pdf-fil her

Perspektiver på tweens, foreningsliv og voksenforventninger

Ved Sørens Østergård, leder af Center for Ungdomsstudier. Hvilke forventninger har hhv. tweens og deres forældre til deltagelse i idrætsaktiviteter? Og hvorfor vælger børn og unge idrætsaktiviteter, som de gør? Og hvordan skaber man foreningsmiljøer med høj grad af trivsel for alle - også børn og unge med særlige behov?

Læs Sørens oplæg om foreningsidræt for tweens som pdf-fil her

Læs mere om og bestil Anette Bentholms bog Idræt flytter grænser her

Download en opdateret litteraturliste med materiale om autisme og ADHD her (åbner i nyt vindue)

Tilmeld dig Handicapidrættens Videnscenters Nyhedsmail og få de nyeste artikler direkte i din inbox!

Sidst opdateret 05. maj 2017