VM i kørestolsrugby med smæk for skillingerne

Selvom det danske hold lige præcis missede sin sportslige målsætning, betegner elitechef i DHIF, Michael Møllgaard, VM-arrangementet som en succes.

Tekst: Bo Therkildsen, august 2014
Foto: Brian Mouridsen

Kampen mellem USA og Tyskland er kun 6 minutter gammel, da en af de amerikanske spillere får en knaldhård sidstesekunds-tackling, idet han passerer mållinjen til scoring. Spilleren vælter rundt og ud af sin stol og smadrer ind i den bagvedstående bande. Konsekvens? Scoringen bliver noteret, spilleren bliver hjulpet op i stolen igen, og spillet fortsætter. For det her er kørestolsrugby, og de knaldhårde tacklinger er en del af spillet, ligesom jævnlige ture i halgulvet er det. Og ingen spillere tuder eller beklager sig.

Danmark har i sidste uge lagt halgulv til den største handicapidrætsbegivenhed nogensinde på dansk jord. Verdensmesterskaberne i kørestolsrugby – eller Murderball som det bliver kaldt – er en af de allerstørste og prestigefyldte handicapidrætsgrene, og konkurrencen er benhård! Nationer som USA, Canada, Australien, Japan og Storbritannien har meget stærke hold og brede trupper med masser af topspillere og medaljer fra tidligere VM og Paralympics. Derfor var målsætningen for Danmark også “kun” at blive nr. fem - og dermed (som turneringen forventeligt udviklede sig) det bedste hold i Europa. Desværre glippede den målsætning lige præcis, da Storbritannien vandt den afgørende kamp om 5. pladsen over Danmark med 52-48, så hjemmeholdet måtte nøjes med en 6. plads - som dog er det bedste resultat nogensinde for Danmark ved VM. Og elitechef i Dansk Handicap-Idrætsforbund, Michael Møllgaard Nielsen, er da også overordnet set godt tilfreds med resultatet og holdets udvikling generelt:

“Det er som en rejse fra A til B for det her hold. Vi fik sølvmedaljer ved EM, det bedste resultat nogensinde, vi var tæt på at blive nr. 5 til VM, og nu er vores mål at kvalificere os til PL (De Paralympiske Lege) gennem næste års EM, hvor der er to PL-pladser på spil,” siger han.

Trænere indefra

Michael Møllgaard noterer sig også andre fremskridt inden for sporten end blot de sportslige resultater. “Sportsligt har vi udviklet os rigtig meget og fået dygtige trænere, som er kommet indefra sporten – altså som er kørestolsbrugere og tidligere spillere. Det er en tendens, jeg tror, bliver tydeligere og tydeligere, at man også på træner- og lederplan vil se flere personer, der selv har en funktionsnedsættelse. Et tegn på den øgede inklusion også på arbejdsmarkedet, som slår igennem. Men især inden for idrætten har denne tendens været længe undervejs, for idrætten er konservativ, det tager tid, men det er et rigtig godt signal at sende til omverdenen,” mener han.

Inde på Arena Fyns gulv blev VM afgjort mellem de 4 forhånds-favoritter, USA, Canada, Australien og Japan, der besejrede alle andre modstandere i deres puljer og mødtes i semifinalerne. Her måtte de forsvarende verdensmestre fra USA se sig slået af Canada efter forlænget spilletid, mens de forsvarende PL-mestre fra Australien besejrede Japan. Og så kunne Australien med en overbevisende 67-56-sejr endelig tage den titel, de manglede i samlingen og kalde sig verdens bedste kørestolsrugbyhold.

Succesfuldt arrangement

Og ovenpå en uge med fuld knald på i Arena Fyn, kan arrangørerne kigge tilbage på et kæmpe arrangement, der ifølge dem selv forløb lige, som det skulle.

Michael Møllgaard:
“Det har været vigtigt for os at trække både tilskuere og presse indenfor i Arena Fyn, og vi synes, begge dele er gået fint. Der har hver dag været mellem 500 og 1000 tilskuere, og det er relativt meget i forhold til, hvad andre mindre sportsgrene kan samle. Her har både været hardcore rugby-fans, men også familier måske med en dreng i kørestol – og så er det jo vigtigt at få vist sporten godt frem, så man måske på længere sigt kan gøre sådan en dreng interesseret i at starte med at spille rugby, når han bliver ældre.

Der har også været fin pressedækning, og det er vigtigt i forhold til at få afmystificeret handicapidræt. Den her event er jo en af de få muligheder for folk at se os – normalt ser de os jo kun hvert 4. år til PL.

Vi kunne godt ”bare” have lavet et fint arrangement, hvor alt det praktiske var forløbet efter bogen, og så slut. Men vi har valgt at bruge muligheden til at lave sideevents og på andre måder promovere sporten. Vi delte flyers rundt på Odense stadion til en superligakamp, vi har deltaget i et seminar om skulderskader på SDU, og vi har lavet en fanzone nede i det centrale Odense, hvor vi fredag viste kampe på storskærm og havde forskellige aktiviteter. På den måde bruger vi VM til mere end bare at spille kampe, vi bruger det i forhold til inklusion og rekruttering," siger Michael Møllgaard Nielsen.

Ros fra forbundet

Denne begivenhed kunne ikke gøres mulig uden det hårde arbejde fra en masse mennesker bag kulisserne, siger præsidenten for det internationale kørestolsrugby-forbund, John Bishop anerkendende.

”Arrangementet var en kæmpe succes. Der var mange tilskuere, alt det praktiske omkring holdene var i orden, og der var en meget afslappet atmosfære, hvilket ofte medfører bedre præstationer på banen. Formidlingen af VM gennem sociale medier som Facebook og Twitter var forbløffende, og livetransmissionen af alle kampe på nettet var rigtig godt, og det er tydeligt at se, at danskerne sætter pris på sporten, for de var her for at bakke både deres eget og andre hold flot op”, siger John Bischop til den officielle hjemmeside for stævnet.

Danmarks kampe:

Danmark - Belgien, gruppekamp: 52-43
Danmark - Canada, gruppekamp: 47-58
Danmark - Australien, gruppekamp: 50-56
Danmark - Storbrittanien, gruppekamp: 48-52
Danmark - Finland, gruppekamp: 57 - 48

Danmark - Sverige, "semifinale" om 5-pladsen: 54-47
Danmark - Storbritannien, kamp om 5. pladsen: 48-52

Sidst opdateret 07. december 2016