Center skal skaffe viden om handicappede og arbejdsmarkedet

Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse er navnet på et center, der skal undersøge, hvordan man kan gøre vejen kortere mellem personer med handicap og arbejdsmarkedet


Tekst: Britt Esrom
Foto: Kristian Jensen

Det økonomiske opsving hjælper stadig flere danskere ud af ledighed og i job. Men det er ikke alle, som nyder godt af opsvinget.

I hvert fald viser de seneste tal fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – at markant færre personer med handicap er i job end personer uden handicap.

De kommende år vil Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse derfor blandt andet se på, hvad der spænder ben for personer med fysiske handicap og arbejdsmarkedet.

Formålet er at indsamle den spredte viden, der findes på området, så det fremover bliver nemmere at skaffe flere arbejdspladser til personer med handicap.

Positiv modtagelse af centret

Forskningscentret er etableret som et partnerskab mellem Aalborg Universitet, VIVE, VIA University College og Metropol og skal arbejde i perioden 2018 – 2020 med økonomisk støtte fra BEVICA Fonden.

Handicapidrættens Videnscenter hilser Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse velkommen, siger sekretariatsleder Kristian Jensen.

- Vi må desværre konstatere, at der mangler data på området, der viser, hvordan man bedre kan skaffe personer med handicap i beskæftigelse. Derfor glæder vi os over, at det nye forskningscenter har set dagens lys.

Samtidig ser Kristian Jensen frem til at bidrage med viden:

- Handicapidrættens Videnscenter har flere års praktisk erfaring og viden i forhold til personer med funktionsnedsættelse og arbejdsmarkedet. Vi ser frem til at hjælpe med at identificere nogle af de barrierer, der står i vejen for disse personer.

FAKTA - Handicappede og arbejdsmarkedet

  • Cirka hver 5. dansker i den erhvervsaktive alder (780.000 personer) har efter egen vurdering et handicap eller et længerevarende helbredsproblem. Omkring halvdelen af dem har et større handicap.
  • Lidt mere end halvdelen af personerne med handicap er i beskæftigelse. For personer med et større handicap er kun hver tredje i beskæftigelse.
  • Omkring hver 5. beskæftigede med handicap er ansat i støttet beskæftigelse, fx flexjob.
  • 6 ud af 10 personer med handicap modtager en eller anden form for overførselsindkomst mod 1 ud af 4 personer uden handicap.

    Dyk ned i undersøgelsen 'Handicap, beskæftigelse og uddannelse i 2016' fra VIVE.
Sidst opdateret 19. december 2018