”Rummelighed er en god forretning!

Det skaber en mere stabil virksomhed, når medarbejderstaben afspejler samfundet, mener direktør i Viggo Petersens Efterfølger, Peter Flensted. Derfor efterstræber virksomheden at ansætte flere medarbejdere på særlige vilkår – og i øvrigt at passe bedre på alle de medarbejdere, der er i forvejen.

Tekst: Bo Therkildsen, august 2015
Foto: Viggo Petersens Efterfølger

Tonstunge lyseblå lastbiler passerer ud og ind i en lind strøm hos fragtfirmaet Viggo Petersens Efterfølger i Høje Taastrup – Danmarks ældste fragtforretning. Og med 100 lastbiler og ca. 130 ansatte, er det ikke en lille forretning, som Peter Flensted er direktør for. Tværtimod en stor samlet maskine, hvor skader på de store biler hurtigt kan koste dyrt – og hvor skader på medarbejderne ifølge Peter Flensted mindst koster lige så dyrt. Derfor er pleje og service på medarbejderen lige så vigtig som pleje og service på lastbilerne, og virksomheden har stort fokus på at skabe en velfungerende og rummelig arbejdsplads.

”Mennesker er en ressource. Vi er jo nødt til at have chauffører bag rattet og folk på kontoret. Og vi vil gøre meget for også at passe på de mennesker. Hvis man laver en skade på en lastbil, koster det mange penge. Hvis man laver en skade på en medarbejder koster det også mange penge. En lastbil skal serviceres – og det skal medarbejderne også. Der er ikke noget værre end at være et sted, hvor man er ligeglad,” siger direktøren.

Udover at passe på de medarbejdere, der allerede er ansat, har Peter Flensted og virksomheden ambitioner om at få flere ansatte, der falder lidt uden for det, man vil kalde normalen.

”Vores holdning er, at 20-30% af vores ansatte skal være folk, som vi på den ene eller anden er med til at hjælpe i gang. Vi vil gerne afspejle samfundet og på den måde blive en mere dynamisk virksomhed. Vi tror på, at når vi har forskellige mennesker og laver forskellige tilpasninger, kommer individet til at passe bedre ind i det samlede tandhjul. Hvis man kun har ensartede medarbejdere, vil nogle falde fra, nogle vil noget andet og nogle vil vælge at søge et andet sted hen, hvor de kan være unikke. Vi udnytter forskelligheden, viser hvad forskellige mennesker kan, og de stærkere individer kan være med til at støtte andre. Det er det, der giver en dynamisk virksomhed,” siger han.

Rummelighed giver tryghed

Men hvorfor ikke bare ansætte helt almindelige medarbejdere uden særlige behov eller hensyn?

”Når man tager folk ind med handicap eller i fleksjob giver det de andre medarbejdere tryghed ved at vise, at hvis man kommer til skade kan man fortsætte i sit job. Vi har en ambition om at skabe plads til alle. Og desuden er det godt for alle, at vi får fx fleksjobbere ind, der kan komme ind og afløse rent tidsmæssigt. Det er en kæmpe hjælp. Alt i alt er det en rigtig god forretning at have en god og rummelig arbejdsplads. Man får tilfredse medarbejdere, som vil give endnu mere af sig selv, og som bliver stolte over at være med til at støtte andre.

Vi mener i øvrigt, at det giver lavere udskiftning end i andre brancher – en påstand, vi vil undersøge i dybden snart,” lover Peter Flensted.

Lige for tiden har Viggo Petersens Eftfl. 3-4 ansatte på særlige vilkår. Et tal, man gerne ser hævet. For Peter Flensted kan med egne øjne se, hvad det betyder for mennesker, der måske har stået uden for arbejdsmarkedet i lang tid at komme i job.

”Pludselig har vi med folk at gøre, som tidligere har været afhængige af offentlig forsørgelse, og som efter at de har fået job hos os kommer helt ud af det offentlige system – og det bliver man selv helt høj af. Jeg tænker, at vi kan have et sted mellem 5-10 personer på fleksjob eller andre ansættelser. Og det ville være fint, hvis de havde samme funktion, så de kunne afløse hinanden. Det skal være tilrettelagt, så alle ved, hvad der skal ske, det skal være kontinuerligt, de andre medarbejdere skal også være med på den og synes det er ok,” fortæller han.

Ærlighed er afgørende

Og hvad er så nøglen til at inkludere mennesker med særlige behov på en arbejdsplads som Viggo Petersens Eftfl.?

”Man er nødt til at være ærlig, når man har med mennesker med særlige vilkår at gøre. Vi er altid helt klare omkring, om de kan forvente at blive fastansat efter en praktik eller ej. Og vi er også opmærksomme på at fortælle folk de ubehagelige ting, som de er. Er det ok at sige til en ansøger, som er meget overvægtig, at det ligner en arbejdsskade lige med det samme pga hans vægt? Eller skal man hellere lade ham gå videre og tro, at alt er i orden?

Vi giver folk kompetencer og kørekort og arbejder hårdt for at finde den rigtige position til dem. For der er faktisk mange forskellige typer arbejde – mange forskellige funktioner også i forhold til, om man ønsker kundekontakt eller ej. Vi bytter folk meget rundt alt efter, hvad de ønsker og lader dem prøve noget forskelligt. Og vi hjælper dem også videre til en anden virksomhed, hvis det er det bedste for dem,” siger Peter Flensted.

 

Oprettet 02. december 2016