Herstedhøje - skovhjælpere med udviklingshæmning

På Herstedhøje naturskole i Albertslund møder skovens gæster en lidt anderledes gruppe instruktører, end på andre naturskoler i Danmark. På Herstedhøje er det nemlig 14 udviklingshæmmede med ansvar og smil på læben, der servicerer gæsterne og arbejder i skoven.

Tekst og foto: Bo Therkildsen, 2009.

De er klædt i ens mørkegrønne skovarbejder-dragter, de udstråler energi, og de har alle sammen et smil på læberne. Nogle mere forsigtigt end andre, men de lyser alle sammen op i arbejdsglæde. 14 voksne udviklingshæmmede Skovhjælpere er så småt gået i gang med dagens opgaver på Herstedhøje Naturskole lidt uden for København. Der skal gøres klar i en af naturskolens bålhytter til en børnehave, der skal sættes et nyt køkken op indendørs, og der skal fordeles praktiske opgaver ude i skoven.

Skovhjælperne er både praktiske medarbejdere og naturskolens servicemedarbejdere for skovens gæster. Og ifølge leder Christian Schwartzbach, er de udviklingshæmmede skovhjælpere de bedste medarbejdere til dette arbejde, man kan tænke sig.

”Vores medarbejdere er meget åbne og er altid glade og positive, hvilket er meget vigtige elementer i mødet med vores brugere. Skovhjælperne finder hurtigt ud af, at det er gæsterne, der skal være i fokus, at det er dem, der skal serviceres. De erfaringer bruger de til også at lave deres egne liv om, så de i højere grad begynder at sætte krav til deres omgivelser – på en positiv måde. Fordi de bliver nødt til at sætte sig ud over sig selv og tænke på gæsterne herude i skoven,” fortæller Christian Schwartzberg, der kom på idéen om at ansætte udviklingshæmmede som skovhjælpere sammen med sin far, som har været forstander på en institution for udviklingshæmmede i København.

”Jeg er selv uddannet pædagog og naturformidler, og da min far kunne tænke sig en mulighed for at give sine beboere lidt frisk luft en gang i mellem, kom vi på idéen om skovhjælperne,” siger han.

Pædagogisk anvendelighed

Herstedhøje Naturskole startede i august 2005 med udviklingshæmmede som skovhjælpere. Sidste år havde skoven 45.000 gæster. Filosofien på Herstedhøje naturskole er at hjælpe stedets brugere med at komme i gang med sjove idéer og aktiviteter, som de kan tage ud i skoven og lave. Skovhjælperne er altså ikke deciderede undervisere, men mere inspiratorer og igangsættere.

De 14 skovhjælpere møder typisk ind kl. 8 om morgenen, og arbejdsopgaverne er meget forskellige. Og udover det konkrete arbejde, mener Christian Schwartzbach, at jobbet som skovhjælper har en stor pædagogisk anvendelighed for de udviklingshæmmede.

”Ansvarsfuldt arbejde plus arbejde med børn og dyr i frisk luft. Det er potentielt godt for udviklingshæmmede, som kan have brug for nogle trygge rammer. Anerkendelse for arbejdet kommer naturligt og fra forskellige sider – både fra gæsterne i skoven, men også fra skovarbejdere, som er glade for, at vi fx renser grøfter. Vi prøver at gøre op med tanken om beskyttet arbejde – her er vi er kollegaer alle sammen. Hver onsdag dækker vi op på langbordet og holder fællesspisning. Den kultur med et positivt miljø og en god stemning smitter af på gæsterne. Folk kommer glade igen,” siger han

Bemærket på højeste plan

Skovhjælpernes succes er blevet bemærket også på højeste plan. Miljøminister Troels Lund Poulsen er så begejstret for idéen, at han gerne så den udbredt til hele landet. Og det vækker selvfølgelig glæde hos skovhjælperne i Herstedhøje.

”Miljøministerens ros har jo bekræfter os i, at vi er en god arbejdsplads. Og jeg synes, det er knaldgodt, hvis denne idé bliver udbredt til flere steder i landet, men det skal være kommunerne, der tager initiativet. De skal tage bolden og gå 100 % ind i det. For det er ikke meningen, Skov og Naturstyrelsen skal fungere som pædagog – og den pædagogiske opgave i det her er den vigtigste!

Men vi vil gerne hjælpe med at videreformidle projektet, og vi vil gerne selv udvide og have fat i flere borgere. Men overordnet er vi mest glade for gæsternes ros!” fastholder Christian Schwartzbach.

Fakta:

Skovhjælperne er ansat med kontrakt og arbejder typisk 28 timer/ugen. Hovedforsørgelse for de ansatte er førtidspension. Naturskolen i Herstedhøje er drevet af en selvstændig fond og får lokaler og arbejdsopgaver stillet til rådighed af Skov og Naturstyrelsen.

Oprettet 02. december 2016