Alex arbejder med handicapidræt

Tekst: Bo Therkildsen
Foto: Ulrik Jantzen, DAS BURO, september 2010

Alex Skærlund er 49 år og arbejder i fleksjob som idrætsmedarbejder i Dansk Handicap Idræts-Forbund. Alex har sclerose og startede egentlig som førtidspensionist ansat i skånejob. Men i 1997 gjorde han sin pension hvilende og begyndte i 50/50-ordningen (forløberen til fleksjob) - han havde fået det bedre fysisk, og ville gerne arbejde mere end de 12 timer, han gjorde i skånejobbet.

Hvad laver du i løbet af en arbejdsdag?

Både kontorarbejde og undervisning ude af huset. Jeg tager ud og underviser typisk på uddannelsesinstitutioner som efterskoler, seminarier, sociale højskoler o.l. i handicapidræt.

Der er selvfølgelig en teoretisk del i undervisningen, men 80% af tiden er praksisundervisning. De skal simpelthen prøve idræt for mennesker med funktionsnedsættelser på egen krop. De glemmer det, hvis det bare er mig, der står og snakker hele tiden. Folk synes, det er enormt sjovt, og de oplever, at man altså godt kan lege og have det sjovt, selvom man har et handicap. Det giver en "aha-oplevelse" for mange, der tror, at man er fuldstændig låst, hvis man sidder i kørestol. Og det er man jo ikke.

Hvad sætter du mest pris på ved dit arbejde?

Helt personligt er det simpelthen det, at jeg har en beskæftigelse. Min sygdom berettiger typisk til en førtidspension, men jeg synes det er sjovere at komme ud og have kontakt med andre mennesker. Formidlerdelen synes jeg også godt om – at åbne folks øjne og fylde noget viden på.

Hvad betyder det for dig, at have et arbejde?

Det betyder, at jeg får den personlige kontakt, som man får gratis, når man går på arbejde og møder mennesker. Den kontakt ville jeg skulle opsøge aktivt, hvis jeg bare sad hjemme og åd en førtidspension. Det er den kontakt, der er min drivkraft.

Hvad gør dig glad i din arbejdsdag?

Hvis jeg synes, jeg gør en forskel. Når jeg får en fornemmelse af, at dem, jeg underviser, siger: "fedt, de aktiviteter vil jeg gerne prøve," er der noget livsbekræftende i det.

Sidst opdateret 07. december 2016