Karen - frivillig kirketjener

Tekst: Bo Therkildsen, september 2010
Foto: Sonja Iskov

Karen Hansen er 47 år og arbejder frivilligt som assisterende kirketjener i Ågerup kirke 10 timer om ugen. Karen er uddannet teknisk tegner og har tidligere været kommunalt ansat på helt almindelige vilkår. Hun er født med rygmarvsbrok, hvilket gør, at hun hurtigt bliver træt, og at hun må tage en del medicin. Derfor kan hun ikke klare et fuldtidsjob med tempo og mange deadlines. I 1993 fik hun førtidspension.

Hvad laver du i din arbejdsdag?

Mit arbejde består i at gøre klar til gudstjenester ved fx at sætte salmenumre op, skifte stearinlys, sørge for, der er pænt og rent, pynte juletræ til jul o.l.. Jeg sørger desuden for, at kirkegængerne har det godt, når de kommer, giver dem en salmebog, finder børnebøger til børnene. Jeg pynter op til bryllup, sørger for blomster og buketter, tager fotokopier til særlige gudstjeneste og pudser sølvtøj.

Hvad sætter du mest pris på ved dit arbejde?

Anerkendelse. At vide, at det man gør, bliver værdsat af kirkegængerne, af præsten og af de andre kollegaer.

Hvad betyder det for dig, at have et arbejde?

Det betyder, at jeg har noget at se frem til, noget at stå op til, og noget at glæde mig til. Og også at kunne sige, at man er andet end pensionist, når andre mennesker spørger, hvad jeg laver. Så kan jeg sige, at jeg er kirketjener.

Hvad gør dig glad i din arbejdsdag?

Et smil fra præsten, et klap på skulderen; ”hvor er det godt du er her”. Det er de rigtig gode til herude i kirken, og det har jeg ikke oplevet andre steder!

Sidst opdateret 07. december 2016