”Vi er ikke et fantasifænomen”

Der findes kun få hundrede mennesker med dværgvækst i Danmark. Det betyder, at man får meget opmærksomhed i det offentlige rum, og mange kæmper stadig med fordomme og myter om dværge. Men mennesker med dværgvækst lever almindelige liv med skole, idræt, uddannelse og job. Det fortæller Simone Emilie Larsen, som er formand for Dværgeforeningen Danmark.

Tekst: Maja Sølvstrøm Jensen

Det er ikke ofte, man ser mennesker med dværgvækst i gadebilledet, og i Danmark fødes der da også kun omkring to børn om året. Det gør det svært at nedbryde de fordomme, som mennesker med dværgvækst over hele verden kæmper med.

Det er en af grundene til, at den amerikanske dværgeforening, Little People of America, har valgt for første gang at afholde en international konference, hvor dværgeforeninger fra hele verden mødes og diskuterer de udfordringer, mange mennesker med dværgvækst står med.

Handicapidrættens Videnscenter er med til konferencen, hvor der blandt andet bliver diskuteret fremstillingen af mennesker med dværgvækst i medierne. Den anerkendte skuespiller Warwick Davis er med på konferencen som formand for den engelske dværgeforening, og han er opmærksom på problemet:

”Jeg forsøger altid at vælge roller, som ikke trækker på stereotyper om dværge. Det skal gerne være roller, som også kunne være spillet af mennesker af almindelig højde. Fordi vi er så få mennesker med dværgvækst i medierne, får det stor betydning, hvad den enkelte gør,” mener han.

Fordomme giver nærgående spørgsmål

Simone Emilie Larsen er med på konferencen sammen med fire bestyrelsesmedlemmer fra Dværgeforeningen Danmark. Hun er enig med Warwick i, at man hurtigt kan blive sat i bås med de personer med dværgvækst, som optræder i medierne. Derfor oplever hun også, at nogle mennesker lige skal forstå, at man ikke er et fantasifænomen.

Fordommene betyder, at fremmede ofte er hurtige til at spørge ind til meget personlige emner:

”Selv om jeg er 125 cm høj og har nogle skavanker, er det altså ikke altid det mest spændende at tale om. Men nogle gange er det det første, andre mennesker spørger ind til. Sammen med personlige spørgsmål om f.eks. kærester og børn. Det havde de måske ikke spurgt andre om som det første, og det kan give en oplevelse af, at de ikke er interesserede i en som person,” siger Simone.

”Det er for eksempel en mærkelig opfattelse, når forældre siger til deres stirrende børn: ”Du kan bare gå hen og spørge. Hun vil rigtig gerne svare.” Selvfølgelig vil vi ofte gerne svare, men vi er jo alle sammen forskellige. Vi kan alle sammen have travlt eller have en dårlig dag, hvor vi ikke har lyst til at stå til rådighed for andres nysgerrighed,” mener hun.

Forældre søger støtte i foreningen

Dværgeforeningen er vigtig for sine medlemmer. Her møder man andre, der står med nogle af de samme udfordringer som én selv.

”Vores hovedformål er at støtte, vejlede og hjælpe personer med dværgvækst og deres familier. Vi afholder mange sociale og faglige arrangementer i løbet af året, hvor vi kan være sammen og blive klogere. Det er dejligt for både børn, unge og voksne at være i et forum, hvor man ikke skiller sig ud.”

Det er ofte forældre til børn med dværgvækst, der i første omgang tager kontakt til foreningen.

”Som forælder kan man have nogle bekymringer om, hvad det er for et liv, ens barn får, for de fleste af forældrene har ikke selv dværgvækst. Gennem foreningen kan de opleve, at vi er almindelige voksne med uddannelse, job og fritidsinteresser,” siger Simone.

Tilpasser sig arbejdsmarkedet

Hun oplever for eksempel ikke, at medlemmerne af foreningen har problemer med at komme ind på arbejdsmarkedet.

”Selvfølgelig er der udfordringer. Jeg har altid gerne villet være politibetjent, og det kan jeg ikke, for jeg er ikke høj nok. Men de udfordringer er der jo også mange andre, der møder. Vi kan tilpasse os til de fleste jobs. Nogle gange kræver det bare, at arbejdspladsen indrettes med enkelte hjælpemidler. Jeg tror, at vi kan, hvad vi vil, det handler om at finde en måde at gøre det på. Det er ikke altid den lige vej, men så tager vi den snoede.”

Simone har aldrig hørt om, at mennesker med dværgvækst er blevet fravalgt til et job på grund af deres diagnose.

”Vi får jo aldrig at vide, om vi bliver valgt fra på grund af det. Men der er man nødt til at tænke, at jeg blev valgt fra, fordi jeg ikke var den bedst kvalificerede. Vi har medlemmer, som arbejder i alle erhverv,” fortæller hun.

Lader sig ikke begrænse

Også fritiden ligner de fleste andres. Foreningen opfordrer sine medlemmer til at være aktive inden for en idrætsgren.

”Det er sundt at dyrke idræt, og det er samtidig en vej til inklusion. Vi taler tit om, hvilke sportsgrene der fungerer for os. Selvfølgelig har vi medlemmer, der gerne vil spille fodbold eller håndbold, men som desværre ikke kan følge med på et almindeligt hold, men så finder de en anden løsning. Jeg har aldrig hørt om nogen, der lader sig begrænse og siger, at de ikke kan dyrke sport,” siger Simone og fortsætter:

”Jeg har igennem 20 år dyrket gymnastik, men spiller i dag badminton. Jeg vil selvfølgelig gerne vinde på banen, men jeg ved da godt, at jeg har visse udfordringer. Nettet er jo meget højere end mig, men jeg finder ud af det, tilpasser mig og har det sjovt, når jeg er med. Selv om vi møder lidt bump på vejen, så gør det os jo også stærkere og i stand til at finde ud af, hvem vi er. Stædighed er en god ting at have, og det besidder mange af os. Det kan godt være, det er lidt hårdere for os, men hvis man så klarer det, er det jo også 10 gange mere værd.”

Da konferencen lakker mod enden, diskuteres det, hvordan foreningerne kan fortsætte samarbejdet. Der er enighed om, at succesen skal gentages, for konferencen har vist, at der er mange fælles udfordringer på tværs af landegrænser. Samtidig kan foreningerne lære meget af hinanden. I første omgang bliver deltagerne enige om at støtte op om en ny ”International Dwarfism Awareness Day”, som skal markeres hvert år den 25. oktober. Dagen skal være med til at skabe opmærksomhed på udfordringerne og nedbryde fordomme.

Du kan også læse om 12-årige Annie, som har dværgvækst og tilbringer meget af sin tid på hesteryg.

Oprettet 02. december 2016