Hjælp til veteraner med PTSD

Handicapidrættens Videnscenter, Soldaterlegatet og en række aktører er nu klar med et nyt tilbud for veteraner med PTSD. Det er anden gang, at parterne går sammen om at hjælpe veteraner med sår på psyken til en bedre hverdag


Tekst: Britt Esrom
19. december 2018.

Soldater, som vender hjem fra krig, risikerer ikke kun at komme tilbage med fysiske skader. Nogle risikerer også at vende tilbage med så omfattende psykiske skader, at de spænder ben for hverdagen.

LÆS OGSÅ: Nyt projekt skal få veteraner tættere på arbejdsmarkedet

PTSD hos veteraner er en psykisk tilstand, der kan medføre sociale problemer og ødelagte relationer. Problemerne varierer fra person til person. Men resultatet er ofte nedslående. En hverdag i kaos og forringet livskvalitet er desværre ikke unormalt.

- Vi glæder os til at komme i gang med at hjælpe en gruppe af veteraner med PTSD, som i dén grad har behov for støtte til at få styr på hverdagen, siger konsulent Peter Due fra Handicapidrættens Videnscenter.

LÆS OGSÅ: "Det er os, der er eksperterne i PTSD"

Han er én af de to konsulenter på det nye tilbud ’På vej til en bedre hverdag’, ligesom han også var en del af holdet bag det forrige tilbud, ’Tættere på arbejdsmarkedet gennem et godt hverdagsliv’, der blev gennemført i 2015 – 2017.

Ny konsulent i Midtjylland

Dengang deltog i alt 24 veteraner, hvoraf halvdelen kom fra Jylland, mens den anden halvdel var bosat på Sjælland og øerne.

Det er blandt andet med afsæt i erfaringerne fra dét tilbud, at parterne har valgt at etablere en lignende indsats.

SE OGSÅ: Veteraner fortæller om PTSD

- Vi kan jo desværre se, at der stadig er et stort behov for hjælp til veteraner med PTSD, og derfor har vi valgt at etablere endnu et tilbud, der denne gang bliver forankret i Midtjylland, siger Peter Due.

Når ’På vej til en bedre hverdag’ sættes i gang i denne uge, bliver det med en ny konsulent på holdet. Handicapidrættens Videnscenter har nemlig ansat Morten Juhl Munk som helhedsorienteret konsulent, og sammen med Peter Due skal han byde ind med viden og kompetencer i håb om at give veteranerne den rigtige støtte.

LÆS OGSÅ: Handivid udgiver nyt hæfte om PTSD

- Det er en vigtig og spændende opgave, som jeg ser frem til at løfte sammen med resten af holdet, siger Morten Juhl Munk og fortsætter:

- Jeg kommer med en baggrund som håndværker og socialrådgiver, og så er jeg desuden en begejstret idrætsudøver. Jeg håber, at kombinationen vil gøre mig i stand til at yde den helhedsorienterede indsats, som veteranerne har brug for.

Sidst opdateret 19. december 2018