Aktivt liv i Horsens - efterår 2012

- Til borgere i Horsens, der modtagert førtidspension

I samarbejde med ASV Horsens gennemførte Handicapidrættens Videnscenter fra 31/10 til 2/11 et kursus for førtidspensionister i Horsens kommune for at inspirere til et mere aktivt liv med arbejde, idræt og fritidsaktiviteter. Det skete med masser af idrætsaktiviteter både i idrætshal og svømmehal, og i form af yoga, afspændning, dans mm. Derudover individuelle samtaler om, hvordan hver enkelt deltager kan hjælpes til at komme videre med sit liv - hvad enten det gælder job, idræt eller fritidsinteresse.

I alt 17 førtidspensionister fra Horsens deltog i kurset - 3 af dem fortæller her lidt om deres oplevelser og forventninger:

Carl Emil, 59 år

Ødelagte sener i skulderne. Er uddannet typograf. Fik førtidspension i 2011.

”Jeg har muret mig inde i 1½ år, hvor jeg stort set kun har været derhjemme, fordi jeg har haft problemer med at holde på afføringen. Nu får jeg medicin, der hjælper lidt, og mit mål med at være med på kurset her er ganske simpelt at få et liv igen. Jeg er træt af bare at sidde hjemme og ikke få taget mig sammen til en skid! Håber det lykkes. For siden senerne sprang i mine skuldre er det gået ned ad bakke, og mit liv er gået i stå. Men man bliver nødt til at prøve at komme i gang igen - ellers så dør man!

Jeg kunne evt. tænke mig at gå til noget gymnastik. Evt få et frivilligt arbejde eller skånejob. Bare at komme ud. Eller bare at komme i gang derhjemme – for jeg kan godt forstå, min kone er træt af, jeg ikke får lavet noget!"

Caroline, 29 år

Psykisk diagnose.

"Jeg var mega-nervøs, da vi skulle af sted – jeg havde ikke rigtig nogle forventninger, men havde håbet at få lidt inspiration og gå-på-mod. Og det har jeg fået! Jeg er helt vildt glad for at have været med, og jeg er super-frisk på at komme i gang med noget. Jeg er positivt overrasket over, hvor hurtigt vi lærte hinanden at kende, og det var nogle fede aktiviteter, vi havde.

Det var dog lidt rodet i forhold til at vi hele tiden skulle flytte os frem og tilbage mellem aktiviteter, og hvor vi skulle sove.

Vi er nogle stykker, der er ved at lave en fitness-gruppe sammen, som vi håber at få op at køre snart. Og så skal jeg have en snak med Torben om, hvordan jeg kommer videre med at få et arbejde."

Poul, 42 år

Arbejdede på lager med korn & foderstof. Fik konstateret sclerose i 1999, fik pension i 2000.

”Det kan være svært at tage sig sammen til alt muligt – især at komme ud af huset. Vennerne forsvinder lige så stille, når de ikke rigtig ved, hvordan de skal håndtere, at jeg har kognitive problemer – svært ved at huske osv. Jeg håber at få hjælp til at komme i arbejde her på kurset. Og så er det rart, at der for en gangs skyld er andre af ens eget køn!”

Sidst opdateret 07. december 2016