Aktivt liv i Horsens - forår 2013

For anden gang har Handicapidrættens Videnscenter og ASV Horsens sammen arrangeret et 3-dages kursus for førtidspensionister i Horsens kommune. 15 førtidspensionister, der kunne tænke sig at få inspiration til et mere aktivit liv med job, idræt eller fritidsbeskæftigelse har tilbragt 3 dage på Egmont Højskolen i Hou, hvor de har prøvet kræfter med forskellige idrætsaktiviteter og hørt oplæg om at have et arbejde ved siden af pensionen.

Hele kurset har pga. støtte fra Gurli og Hans Engell Friis’ Fond været gratis for deltagerne.

Læs mere om kurset i denne folder (pdf-fil)

Tre af deltagerne på kurset var Berit, Karina og Søren. Tre mennesker på førtidspension og tre vidt forskellige drømme og ønsker for fremtiden.

Berit, 39 år

Førtidspensionist siden 2004 pga. bipolar affektiv sindslidelse og tendens til depression. Desuden fibromyalgi.

"Jeg har lige haft en periode, hvor jeg har haft det rigtig skidt. Så kan det slå over i en mani, hvor jeg ikke kan sove, og hvor jeg bliver meget glad – på en usund måde, hvor jeg ikke vil begrænses – næsten som at være på stoffer. Det kan godt tage 6 uger, selvom jeg bliver indlagt i tide. Det bliver især trigget af stress.

Jeg har lavet mit eget skånejob som reservetjener, hvor jeg kaldes ind, når der fx er store arrangementer. Der har ikke rigtig været taget særlige hensyn, og nu kan jeg ikke klare at arbejde så lang tid mere – max 14-18 timer om ugen. Men min nuværende arbejdsplads vil ikke oprette en stilling med nedsat tid, og desuden vil jeg gerne prøve et andet erhverv. Derfor er jeg med på kurset her. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med noget kreativt – jeg maler og skriver digte og kan lide at pynte med blomster.

Jeg synes det er vigtigt at komme ud, for det giver mig noget indhold, jeg ikke får derhjemme. Jeg går efter at få en reel halvtidsstilling, ikke et skånejob – måske et fleksjob? Jeg vil gerne kunne spare op til min pension.
Jeg har været aleneforsørger til min søn i over 13 år – han skal ikke rammes af, at jeg har en sygdom.

Det er vigtigt for mig at slå fast, at jeg HAR en sygdom – jeg ER ikke min sygdom. Jeg er jo kun syg i perioder og kan ikke leve mit liv efter, om jeg bliver syg i morgen."

Karina, 29 år

Fik pension i 2004 pga. kronisk depression og posttraumatisk stress. Desuden personlighedsforstyrrelse og hybermobilitet.

"Jeg fik dette kursus anbefalet af min hjemmevejleder, og det sad lige i skabet. Kunne næsten ikke passe bedre. For jeg vil rigtig gerne arbejde – jeg har en uddannelse som sportsernæringskonsulent, men har mest arbejdet på ungdomsskoler. Der har jeg oplevet, at de unge fandt en tryghed hos mig, og jeg kunne godt lide arbejdet. Så mit mål er at få et skånejob fx på produktionsskolen i Horsens. Jeg vil rigtig gerne bruge de kompetencer, som jeg synes, jeg har. Bare fordi, man er førtidspensionist, er man jo ikke dum, selvom mange tror det. Jeg synes tit, jeg oplever, at folk mener, vi bare ”får” penge og derfor synes, at vi jo bare kan tage os sammen. At vi er en belastning for samfundet. Så det betyder meget for mig at komme ud og vise de ting, jeg kan – og at vise, at jeg kan betyde noget for andre og ikke bare ”tage” penge,

Jeg kom ind i ”systemet” som 15-årig, men kan faktisk huske at have haft tvangstanker allerede fra jeg var 3 år. Jeg har bare altid været ”forkert” og haft en kompliceret opvækst.

Efter sommer går jeg i gang med dansk igen på HF, som jeg regner med at tage på et år. Og samtidig kunne det være rigtig godt at arbejde nogle timer om ugen."

Søren, 48 år.

Fik førtidspension ved årsskiftet pga. en blodprop i hjernen for 2 år siden.

"Jeg vågnede en morgen og følte det først som om, min arm sov. Men da jeg så prøvede at tage et skridt, lystrede mit ben ikke, og jeg faldt om. Det lykkedes mig at gå hen til lægen, der lå tæt på mit hjem, men der faldt jeg om igen. Jeg blev lammet i begge sider og mistede mit sprog.

Jeg havde lige mistet mit job som reparatør af maskinerne på Hatting Bageri, men havde egentlig selv fundet et andet job. Men selvom jeg nu har fået førligheden og sproget tilbage, bliver jeg udtrættet, når jeg skal bruge hjernen. Jeg går simpelthen død for strøm. Jeg kan derfor kun arbejde meget få timer om dagen og ikke nok til at forsørge mig selv.

Jeg håber at få noget inspiration til, hvad jeg kan komme til at lave. Jeg ved ikke rigtigt, om jeg er klar til et skånejob endnu, jeg har måske brug for at få lidt ro på og finde ud af, hvad jeg vil. Det er nok noget andet, når man som jeg har prøvet at have job og det hele, end for de unge her på kurset.

Jeg er i stedet blevet hele gadens cykelsmed. Jeg elsker at gå i haven og har lige købt årskort til kunstmuseet."

 

Sidst opdateret 07. december 2016