Kunsten bygger bro på "Danmarks største værtshus"

10 dage med kunstværksted på Sundholm på Amager har givet de daglige brugere en unik og anderledes oplevelse fra en hverdag i en verden, der ligger meget langt fra den, de fleste danskere kender. Kunsten har bygget bro mellem både beboere og ansatte. Projektet er et samarbejde mellem: Fællesansvar II, Københavns kommune, Søren Jordan, Handicapidrættens Videnscenter, Aktivitetscentret, Socialforvaltningen Københavns Kommune

Tekst: Bo Therkildsen, august 2010.
Foto: Sonja Iskov

Midt på Amager ligger en by i byen. Sundholm. En række gamle og slidte – men smukke bygninger huser aktivitetscenter, herberg og værksteder for hjemløse, misbrugere og andre mennesker på kanten af livet. Her er normerne, spillereglerne og omgangstonen ikke som i de "almindelige" dele af København. For som Tommy – en hjemløs bruger af Sundholm udtrykker det: "Sundholm er Danmarks største værtshus". Et værtshus, der aldrig holder lukket, og hvor paranoiaen over at blive rullet og frarøvet sin ration af metadon går hånd i hånd med venskaber og relationer på tværs af de forskellige grupperinger.

På en spadseretur rundt på Sundholm en helt almindelig formiddag møder man de mennesker, som de fleste helst undgår på gader og pladser rundt om i byen. Grupper af grønlændere og afrikanere, alkoholikere og stofmisbrugere. Skæve eksistenser. Og venlige og imødekommende mennesker, som gerne fortæller deres livshistorie, der som oftest er lige så spændende, som den har et præg af tristhed over sig. For der er ingen tvivl om, at flertallet af beboerne og brugerne på Sundholm har levet liv, der har efterladt sig ar på både krop og sjæl.

Kunst i kirken

I denne by i byen har Handicapidrættens Videnscenter i samarbejde med Aktivitetscentret Sundholm og Københavns Kommunes Fælles Ansvar II i 10 dage haft kunstværksted i en af Sundholms mange flotte bygninger. En tidligere kirkesal, som ellers var gået til i tidens glemsel, endte med at danne ramme om projektet, og i løbet af ganske kort tid fik brugere og beboere renset ud, malet vægge og smykket rummet med farvestrålende kunstværker af maling, graffiti, collage og tegninger.

Men hvorfor overhovedet stable et sådant kunstprojekt på benene?

Konsulent i Handicapidrættens Videnscenter og med-initiator, Torben Pehrsson: "Jeg mødte Vicky Hansen fra Fælles Ansvar II i anden anledning, og vi blev enige om at lave et projekt her på Sundholm sammen. Vi vidste, at en forudsætning for, at vi kunne have det rart i projektet var, at deltagerne kunne få mulighed for at komme og gå, som det passede dem. Derfor kunne det fx ikke være et idrætsprojekt, som vi ellers ofte laver. Og da det så viste sig, at flere af beboerne på Sundholm havde snakket om at lave noget kunst, og da Handicapidrættens Videnscenter jo samtidig har et kunst-netværk, var det oplagt med et kunstværksted," fortæller Torben.

Fra dårlig til god energi

Og så tog det fart. Fra den 10. august blev pensler, blyanter, farvekridt og maling sat frem i det gamle kirkerum, og som dagene gik voksede antallet af kunstnere og kunstværker. Fredag den 20. august blev projektet afsluttet med fernisering, og det tidligere så slidte kirkerum dannede en perfekt ramme for mange flotte og personlige billeder.

"Det er for vildt, at vi har kunnet samle så mange mennesker – både nogle, der har deltaget aktivt og nogle, der har kommet og kigget," siger Torben Pehrsson.
"Kunsten har virkelig bygget bro også mellem de forskellige institutioner på Sundholm – der er kommet flere chefer, der har været dybt imponerede. Og dette kirkerum, der var så fyldt med dårlig energi, da vi kom. Det er blevet så smukt. Jeg VED at deltagerne i kunstværkstedet har fået en anderledes oplevelse, der kan føre dem alle mulige steder hen. De har fået skabt et rart sted og skabt nye relationer til hinanden og til sig selv. Det er for vildt!" siger han.

"I kunsten er vi ligeværdige"

En af kunstnerne, der har brugt en masse tid i kunstværkstedet er Anita, som til daglig bor på Sundholm. Hun har været glad for muligheden for at male sammen med andre beboere og brugere:

"Det har været fedt med kunstværkstedet her – at kunne komme hver dag og blive inspireret af de andre har været sjovt. At lære nye mennesker at kende og se, hvor mange forskellige mennesker her er på Sundholm," siger Anita, der til hverdag bruger Sundholms faste multiværksted til at male og lave kunst.

For at hæve niveauet og vise, at projektet tog deltagerne seriøst, blev Lise Urwald, som er professionel kunstner, hyret ind som underviser/vejleder. Hun mener, kunsten har nogle kvaliteter, som alle mennesker kan få udbytte af – uanset udgangspunkt:

 "Vi kan alle opleve musik, teater, kunst og få en unik og helt personlig oplevelse. Vi kan ikke få at vide, hvad der er det rigtige, og vi behøver ingen referencer for at få noget ud af det – uanset forudsætning. I udøvelse og forståelse af kunsten er vi ligeværdige. Så når jeg underviser, blander jeg mig aldrig i stil eller udtryk, men giver tips og fortæller om teknikker. Efterhånden som jeg begyndte at vinde brugernes tillid, begyndte jeg at få livshistorier. Måske også, fordi jeg møder dem på en anden måde end systemet, som mange af dem møder ofte. Jeg er bare kunstner og møder dem som kunstner. Jeg blander mig ikke i deres liv," fortæller hun.

Sidst opdateret 07. december 2016