Ressourceforløb skudt i gang med 6-dages internat


Tekst: Bo Therkildsen, februar 2014
Foto: Kristian Jensen

Projekt Ressourceforløb – bevægelse, uddannelse, arbejde blev midt i februar måned skudt i gang med et seks-dages langt internatophold for de 12 første deltagere. De seks dage bød på et intensivt program med idræt og bevægelse, kulturelle arrangementer og udflugter, individuelle samtaler, faglige oplæg – og masser af socialt samvær i fællesskab. Vigtigt at understrege er dog, at deltagerne hele tiden har haft mulighed for at tage aktiviteterne i eget tempo eller trække sig helt, hvis kræfterne slipper op.
Vi har gjort god brug af Egmont Højskolens gode faciliteter og brugt både svømmehal, maleværksted, skolekøkken, musikrum og idrætshal, og vi har været på ekskursioner til flere socialøkonomiske virksomheder og andre eksempler på rummelige arbejdspladser.

Én af de 12 deltagere på dette første af i alt tre planlagte forløb var 38-årige Dorthe. Dorthe har fibromyalgi og leddegigt, er diagnosticeret med panikangst. Hun blev uddannet sygeplejerske i 2004, blev kort derefter sygemeldt med stress, som siden udviklede sig til depressioner. Hun har været i ”systemet” siden da.

Dorthe har overordnet set været rigtig godt tilfreds med internatet på Egmont Højskolen.
”Jeg havde ikke villet været den uge foruden. For jeg har fået prøvet nogle ting, jeg ikke har prøvet før - løbet på det specielle løbebånd (Anti-gravity-løbebånd, der giver en følelse af ophævet tyngdekraft /red) – og jeg troede ellers aldrig, jeg skulle komme til at løbe igen. Jeg har været ude at ride, hvilket jeg ellers ikke selv ville have råd til. Jeg har aldrig redet før, og det var en fantastisk oplevelse uden, at jeg fik flere smerter. Så jeg har helt klart fået noget nyt med hjem – noget, jeg godt kunne tænke mig at gøre mere i fremtiden,” fortæller Dorthe et par dage efter internatet.

At finde sit ståsted

For Dorthe er målsætningen med at deltage i ressourceforløbet ikke i første omgang at komme i arbejde. Dertil har hun det pt. for dårligt.
”Jeg håber først og fremmest at finde mit eget ståsted efter at have været i systemet i mange år. Det er det, jeg tænker at bruge dette år på. Jeg ved, at jeg ikke kommer til at få det bedre rent fysisk – det har alle læger konkluderet – så nu handler det om at finde nogle ting, der gør mig glad i min hverdag,” siger hun. Og det er allerede lykkes:
”Allerede i løbet af internatet har jeg fået en masse nye bekendtskaber, som jeg bedre kan slappe af sammen med. For man behøver ikke forklare sig for de andre kursister, når man har en dårlig dag, og her er plads til både at grine og græde, uden nogen stiller spørgsmålstegn ved hvorfor. Gruppen har fungeret godt sammen, og det har nok været det primære for mig i første omgang – at kunne snakke med andre i samme situation som mig selv.”

Men en vigtig detalje, som falder godt i tråd med Dorthes ønske om at finde et ståsted og være mere glad i dagligdagen, er dog denne kommentar:
”Min datter synes, hun har fået en gladere mor hjem fra internatet. Og da det jo er et af mine mål med dette ressourceforløb  – at kunne blive gladere – betyder det rigtig meget for mig,” fortæller Dorthe.

Opfølgning i lokalområdet

Ressourceforløbet fortsætter nu med individuel opfølgning mellem hver enkelt deltager og jobkonsulenten fra Handicapidrættens Videnscenter med at realisere de aftaler, som er blevet lavet i løbet af internatet. I slutningen af april vil der blive indkaldt til et nyt internat – denne gang på 2 dage på Musholm Bugt Feriecenter ved Korsør.
Hold 2 starter med et seks-dages internat på Musholm Bugt Feriecenter i slutningen af maj. Der vil blive holdt informationsmøder om optagelse på hold to i Odense og Slagelse i løbet af foråret.

Læs mere:

Nyt projekt skal danne praksis for lange ressourceforløb

Oprettet 02. december 2016